Yeni Zelanda, Türkiye’den uzaklığı gözü biraz korkutsa da ülkenin imkanları, doğal güzellikleri, sosyal refah düzeyi düşünüldüğünde bu kadar yolu gitmeye kesinlikle değer diyebileceğiniz harika bir ülkedir. Yeni Zelanda hem ekonomik hem de sosyal büyümesini gerçekleştirmek için nitelikli göçmene ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle Yeni Zelanda hükümeti,  26 Kasım 2018 itibariyle geçerli olmak üzere Yeni Zelanda’da yüksek eğitim alan uluslararası öğrencilerin eğitim sonrası Yeni Zelanda’da kalabilmelerini teşvik eden bir dizi değişiklik yapmıştır.

Yapılan bu değişikliklerin temel amacı Yeni Zelanda’nın büyümesi için gerekli olan iş gücü açığını kapatmak ve Yeni Zelanda’nın ekonomik ve sosyal büyümesini sağlamaktır. Böylece Yeni Zelanda’ya gelen uluslararası öğrenciler ülkenin ekonomik büyümesini hızlandırmak için ülkede eksiklik duyulan becerileri ve meslekleri kazanacak, bölgesel gelişme teşvik edilmiş olacak ve göçmenlik sömürüsünün önüne geçilecektir.

Yeni Zelanda hükümeti Kasım 2018’de yürürlüğe giren yeni değişikliklerle Yeni Zelanda’nın ihtiyaç duyduğu meslek gruplarında yüksek eğitim alan uluslararası öğrencilere mezuniyet sonrası daha cömert çalışma ve oturum hakları sunarak, yüksek eğitimi Yeni Zelanda vatandaşlığına giden harika bir yol olarak genç mezunların ilgisini çekmeyi hedeflemiştir. Yeni Zelanda’da son yıllarda uluslararası eğitim sektöründe özellikle daha düşük seviyeli eğitimlerde oldukça hızlı bir büyüme olmuştur. Bunun sonucu olarak göçmenlik sistemi yoluyla kalıcı

LEVEL

QUALIFICATION TYPES

10

Doctoral Degree

9

Master’s Degree

8

Postgraduate diplomas and certifictates
Bachelor Honour’s Degree

7

Bachelor’s Degree
Graduate diplomas and Certificates

6

Diplomas

5

4

Certificates

3

2

1

Yapılan düzenlemeler temel olarak şöyledir:

  • İşveren destekli eğitim sonrası her seviyeden çalışma vizeleri kaldırılmıştır.
  • Level 4 ve 6 ve de diploma vermeyen Level 7 programlarını okuyan öğrencilere 1 yıllık açık çalışma izni verilecek. Buna ek olarak profesyonel veya ticari bir kurumda kayıtlı çalışan lisansüstü diploma mezunlarına + 1 yıl daha çalışma izni verilecek.
  • Level 4, 6 ve diploma vermeyen level 7 programlarını okuyan öğrencilere verilen 1 yıllık açık çalışma izni yeni düzenlemeyle aynı dereceli eğitimleri Auckland dışında okuyan öğrencilere eğitimlerini Aralık 2021’e kadar tamamladıkları takdirde 2 yıllık açık çalışma izni verilecek. Buna ek olarak profesyonel veya ticari bir kurumda kayıtlı çalışan lisansüstü diploma mezunlarına + 1 yıl daha çalışma izni verilecek.
  • Level 7 ve üstü seviyelerden mezun olacak öğrenciler için eğitim sonrası 3 yıllık açık çalışma izni verilecektir.
  • Level 8 seviyesinde eğitim alan uluslararası öğrencilere meslekleri uzun dönemli ihtiyaç duyulan meslekler listesinde yer almak kaydıyla eşleri de full-time açık çalışma izni alabilirler ve de okul çağındaki çocukları ücretsiz eğitim alabilirler.

Bu değişiklikler 26 Kasım 2018’de yürürlüğe girmiştir.

Hükümet uluslararası öğrenciler için eğitim sonrası verilen çalışma izninin amacına uygun kullanılmasını ve Yeni Zelanda’nın ihtiyaç duyduğu mesleklere ve niteliklere katkıda bulunmasını istiyor.

Hükümet yapılan bu değişikliklerin geçiş sürecinin sancısız olması için ek uygulamalar da yapacağını duyurmuştur. Bu geçiş süreci değişiklikleri uluslararası öğrencilerin Auckland dışında eğitim görmelerini destekleyen 3 yıllık zaman teşvikini de içeriyor. Amaç, hükümetin bölgesel yatırım, büyüme ve üretkenliği artırma hedeflerini destekleyerek, uluslararası eğitimin faydalarının ve kazançlarının Yeni Zelanda’nın tüm bölgeleri tarafından eşit paylaşılmasını sağlamaktır. Peki, bu değişiklikler uluslararası öğrencilere aslında ne ifade ediyor? Bu soruya cevap verebilmek için öncelikle Yeni Zelanda eğitim sistemini bilmek lazım:

Yeni Zelanda eğitim sistemi hem alansal uzmanlaşmayı teşvik eden hem de sistem içinde geçişlerin de oldukça kolay olduğu bir sistemdir. Yüksek eğitim ülkenin akademik gelişimi için desteklenirken, pratik ve beceriye dayalı meslek gruplarının modern bir eğitim alması da hükümet tarafından desteklenerek ülkede nitelikli ve verimli bir iş gücü hedeflenir.

Yeni düzenlemelere göre lisans ve yüksek lisans eğitimi alan uluslararası öğrencilere göçmenlik olanakları oldukça kolaylaştırılmıştır. Lisans eğitiminin 3 yıl, yüksek lisans eğitiminin 1- 1,5 yıl olduğu düşünülürse çok kısa sürede oturum izni ve akabinde vatandaşlık alınabilir. Yurtdışında eğitim sonrası çalışma ve oturum da hedefleyen öğrenci adayları için Yeni Zelanda ideal bir ülkedir.

Neden Yeni Zelanda’da eğitim almalısınız?

Yeni Zelanda’nın güzel bir ülke olduğunu hepimiz biliyoruz, ancak Yeni Zelanda’da göz alıcı manzaraların ötesinde çok şey var. Yurt dışında okumak isteyen öğrenciler arasında en çok tercih edilen ülkelerden biri Yeni Zelanda’dır. Mükemmel bir eğitim sistemi, uluslararası akredite edilmiş eğitim kurumları, geniş araştırma olanakları ve eşsiz bir yaşam kalitesi ile Yeni Zelanda’da bulabileceğiniz çok şey vardır. Yeni Zelanda’da eğitim alırken, uluslararası öğrencilere üniversite içinde ve dışında verilen mükemmel bir şekilde destek verilir,  Yeni Zelanda, misafirperver ve dost canlısı bir toplumdur.

Gelecekteki eğitiminiz için Yeni Zelanda’yı seçmeniz için en önemli nedenlerden bazıları şunlardır

  • Yeni Zelanda dünya çapında tanınan yüksek rankingli üniversitelere sahiptir.

8 Yeni Zelanda üniversitesinin tümü QS World Ranking * ve Times Higher Education ranking listesinde her daim üst sıralarda yer almaktadır ve bu üniversitelerden herhangi birinin verdiği derece dünyanın her yerinde tanınmakta olup, potansiyel işverenlerin ve kurumların kolayca dikkatini çekecektir. Ayrıca Yeni Zelanda Nitelikler Kurumu olan NZQA  eğitim kurumlarının uluslararası öğrencileri kabul edebilmek için yeterli standartları taşıyıp taşımadıklarını denetler ve kaliteli eğitimin tüm ülkede sıkı bir şekilde uygulanmasını teşvik edici politikalar uygular.

  • Yeni Zelanda üniversite ücretleri oldukça makuldür.

Yeni Zelanda’da eğitim almanın maliyeti, aynı programları sunan İngiltere, Amerika, Kanada, Avustralya, Singapur, İsviçre gibi ülkelere kıyasla çok daha ekonomiktir. Yeni Zelanda’daki bir MBA programı ücreti,  adı geçen ülkelere çok daha düşüktür.  Ayrıca, uluslararası doktora öğrencileri, Yeni Zelandalı öğrencilerle ile aynı ücretleri öderler.

  • Yeni Zelanda’da yaşam maliyetleri düşüktür.

İngiltere, Amerika, Avustralya ve Kanada’ya kıyasla, Yeni Zelanda’da yaşam maliyetleri nispeten daha ucuzdur.

  • Yeni Zelanda, doğal güzellikleriyle insanı adeta büyüleyen manzaralara sahiptir.

Muhteşem doğa ve coğrafyasıyla Yeni Zelanda,  yol boyunca sürekli değişen manzaraları, plajları, kayalıkları hem maceracıların hem de sanatçıların ruhunu okşar.

  • Yeni Zelanda’da nüfus yoğunluğu oldukça düşüktür. Düşük nüfus geniş Yeni Zelanda coğrafyasına huzur ve mutluluk vaat eder.
  • Yeni Zelanda, güvenli ve istikrarlı bir demokratik ortama sahiptir.
  • Yeni Zelanda eğitim sistemi, İngiliz eğitim sistemi temel alınarak hazırlanmıştır.
  • Yeni Zelanda’da iş fırsatları oldukça fazladır, uluslararası öğrenciler part-time olarak çalışabilir ve eğitim sonrası rahatlıkla iş bulabilirler.

Yeni Zelanda Üniversiteleri Genel Müdürü Chris Whelan’a göre,  bir Yeni Zelanda üniversitesinden mezun olduktan sonra öğrencilerin% 97’si hemen işe başlıyor ve bu öğrencilerin % 90’ı eğitim aldıkları alanla ilgili işe başlıyorlar.

  • Yeni Zelanda’da şehir ve kırsal yaşamın muhteşem dengesi kurulmuştur.

Yeni Zelanda, dünyanın en iyi şehir ve kırsal hayat konseptini bir arada sunan ülkesidir. Kırsal güzelliğin tadını çıkarırken şehir yaşamının tüm modern olanaklarına ve fırsatlarına ulaşabilirsiniz.

  • Yeni Zelandalılar tüm ülkelerden daha dost ve misafirperver insanlardır.Yeni Zelanda’da herhangi bir din, renk, kast, inanç gibi ayrımcı bir tutum veya davranışla karşılaşmazsınız..

Yeni Zelanda’da İngilizceden lisans ve master eğitimine kadar birçok eğitimi uygun fiyatlarla alabilirsiniz. Yeni Zelanda öğrenci vizesi başvurusu online yapılır ve ortalama vize değerlendirme süresi 4-6 haftadır.