İrlanda’da Çalışma

İrlanda’da,  İrlanda Eğitim Bakanlığı’nın tanıdığı en az  yıl süreli bir kursa tam zamanlı olarak giden öğrencilerin çalışmak için ek bir izin almalarına gerek yoktur. Mevcut öğrenci vizeleri çalışma izni de sağlamaktadır. 1 Eylül 2016’dan itibaren Göçmenlik Bakanlığı’nın vermiş olduğu ‘stamp 2’ mührünü  taşıyan uluslararası öğrenciler  Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül ve 15 Aralık – 15 Ocak arasında haftada 40 saat çalışma iznine sahip olacaklardır. Belirtilen aylar dışında öğrencilerin haftada 20 saat yasal çalışma izni olacaktır. Öğrencilerin bu izni  ‘stamp 2’ bitiş süresi  sonuna kadar geçerlidir.

Üniversite öğrencileri aşağıdaki şartlarla gündelik işlerde çalışabilirler.

  • GNIB ( Garda National Immigration Bureau) kaydı yaptırdıklarında,
  • İrlanda Eğitim Bakanlığı tarafından tanınan bir programa kayıtlı ise,
  • Lisans üstü (Level 7) bir programa kayıtlı ise
  • Bir gündüz eğitim programında haftalık en az 15 saat eğitim alınıyorsa
  • Sabah 8 akşam 6 saatleri arasında en az 25 haftalık bir programda eğitim alınıyorsa
  • En az 1 yıl süren bir eğitim programına devam ediliyorsa

Yukarıdaki şartları sağlayan uluslararası öğrenciler İrlanda’da çalışmak istiyorlarsa Personal Public Services Number (PPS Number)  için başvuru yapmalıdırlar. İşverenler sadece PPS numarasına sahip  İrlanda’da banka hesabı olan çalışanlara ödeme yapabilirler. Öğrenciler, evrensel Sosyal Katkı payına, ilgili sigorta ödemesine, çalışma kanununa ve vergi düzenlemelerine tabidir.

İrlanda’da işverenler çalışanı işe almadan önce deneme süresine tabii tutabilirler. İrlanda’da saatlik asgari ücret 9,15 Euro’dur.

STAJ

İrlanda’da herhangi bir önlisans, lisans yada yüksek lisans eğitim programına kayıtlı öğrenciler eğitimin bir parçası veya devamı olarak staj yapabilirler ve bu da aşağıdaki kurallara bağlıdır:

  • İş yada staj programı kayıtlı olunan toplam eğitim süresinin %50’sini geçemez. Örneğin 4 yıllık bir programa kayıtlı olan bir öğrenci en fazla 2 yıl programın bir parçası olarak staj yapabilir.
  • Öğrenci bunu kendi kendine çalışma şeklinde gerçekleştiremez.
  • Akademik programın bir parçası olarak yapılan işe yerleştirmeler programın sonunda nihai bir derece sunmalıdır.
  • İşe yerleştirmeler, eğitim alınan programın içeriğine uygun olmalı ve eğitici olmalıdır.

Uluslararası Öğrenciler İçin İrlanda’da Eğitim Sonrası İş İmkânları

İrlanda’da lisans yada yüksek lisans programınızı tamamladıktan sonra iş aramanız ve de sonrasında oturum izni alarak kalmanız mümkün olabilir. 3. Seviye Mezun Kapsamı olarak Türkçeye çevirebileceğimiz bu şemaya göre;

  • Onaylanan süre kapsamında öğrenci haftada 40 saate kadar çalışabilir.
  • Bu kapsamda verilen kalma izni yenilenemez.
  • Öğrenci bu kurallar çerçevesinde Third Level Graduate Scheme’den faydalanabilir.

Third Level Graduate Scheme Kapsamında 1 Yıl Kalma Hakkı

Bu sisteme göre İrlanda’da bir yüksek öğretim kurumundan mezun olan öğrenci 12 aya kadar iş aramak üzere İrlanda’da kalma hakkı elde eder.  Bu izne sahip olabilmek için şunlar gereklidir:

  • İrlanda’da onaylı bir yüksek öğretim kurumundan mezun olmak,
  • Bu lisans, yüksek lisans yada doktora diploması olabilir.
  • Öğrenciler en fazla haftada 40 saat çalışabilirler.
  • Öğrencinin geçerli bir GNIB kartı olmalıdır ve en fazla 12 aya kadar uzatılabilir.

İngilizce Dil Eğitimi  Alan Öğrenciler İçin Yeni Düzenlemeler

İrlanda Hükümetinin Mayıs 2015’te yaptığı düzenleme,  21 Ocak 2016 itibariyle yürürlüğe girerek en az 25 hafta İngilizce dil eğitimi alan ve daha önce süresi 1 yıl olan çalışma izni yeni düzenleme ile 8 aya indirilmiştir. Ocak 2016 itibariyle ‘stamp 2’ mührüne sahip olan Türk öğrenciler; Haziran, Temmuz ve Eylül aylarında ve de 15 Aralık ile 15 Ocak arasında haftada 40 saat çalışabileceklerdir.