Avustralya’da Eğitim ve Öğrenci Vizesi İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Passport and US Visa

Avustralya, yurtdışında eğitim almak isteyen birçok öğrenci için oldukça caziptir. Anadilinin İngilizce  olması, eğitim alırken çalışma izni sunması hem İngilizce dil eğitimi hem de  üniversitede lisans veya master  eğitimi düşünenler için  oldukça avantajlıdır.

Avustralya’da eğitimle ilgili Türkiye’de maalesef bilgi kirliliği söz konusudur. Bu yazımızda öğrencilerimize Avustralya’da eğitim ve vize ile ilgili temel konularda bilgi vermeyi amaçladık.

1-Avustralya vize işlemi çok uzun ve zahmetlidir!

Avustralya vizesi tüm İngilizce konuşulan ülkelerin öğrenci vizeleri ile karşılaştırıldığında süre olarak en kısa süren vizedir. 1 Temmuz değişikliklerinin de yansımasıyla artık süre olarak daha kısa sürmektedir ve öğrencilerin vizeleri 1 ila 5 gün içinde sonuçlanmaktadır.

2-Avustralya Konsolosluğu’nun vize ret oranları çok yüksektir, Avustralya Konsolosluğu, Türk öğrencilere kolay kolay vize vermiyor!

Bu bilgi tamamen yanlıştır.  Avustralya konusunda uzman olmayan eğitim danışmanlık firmaları öğrencilere maalesef böyle bir bilgi vermektedir.  Avustralya Konsolosluğu, öğrenciyi hem eğitim ve iş geçmişi hem de finansal açıdan en doğru şekilde değerlendirmektedir. Avustralya öğrenci vizesi başvurularının çoğu olumlu sonuçlanmaktadır.

3-Avustralya’da öğrenciyken çalışma izni alabilmek için en az 6 aylık bir eğitim programına kayıt olmak gerekmektedir!

Bu da tamamen yanlış bir bilgidir!

Avustralya’ya öğrenci vizesiyle gidip eğitim alacak tüm öğrencilere eğitim süresine bakılmaksızın çalışma izni otomatik olarak verilmekte olup, vizelerine tanımlanmaktadır. Yani çalışma izni için ek bir başvuruya gerek yoktur. Turist vizesiyle de 12 haftaya kadar eğitim alma şansı vardır ancak bu öğrencilerin çalışma izni yoktur.

4-Avustralya’da öğrenci vizesini uzatabilmek için en az 40 haftalık bir eğitim kaydı şarttır!

Bu bilgi 1 Temmuz 2016 tarihine kadar doğruydu; ancak yeni vize kurallarıyla öğrencilerin alacakları eğitim süresine bakılmaksızın uzatılabilir vize verilmektedir.  Avustralya öğrenci vizesi başvuru ücreti 550 AUD olduğu için, öğrencilerin kısa kısa eğitim programı alıp tekrar tekrar vize ücreti ödemek yerine art arda paket şeklinde kabul alabilmeleri güzel bir avantajdır.

5- Avustralya’da dil eğitimi alacak öğrencilerin bankada 3 ay beklemiş para göstererek vizeye başvuru yapabilirler!

Bu kural da 1 Temmuz itibariyle değişmiştir. Artık Avustralya’da ELICOS yani İngilizce dil okuluna başvuru yapan öğrencilerin bankada 3 ay para bekletmelerine gerek yoktur. Artık çok daha kolaylaşan Avustralya vize başvurusu öğrencileri maddi olarak zorlamadan eğitim almalarını sağlar.

6-Avustralya öğrenci vizesi almadan önce sağlık kontrolü yaptırmak gerekmektedir!

Avustralya Mart 2016 itibariyle öğrencilerden sağlık kontrolü istememektedir.  Bu durumun tek istinası öğrencinin son 3 yılda salgın hastalık riski olan ülkelere gitmesi durumudur. Bu durumda Avustralya Konsolosluğu, öğrencinin durumuna göre sağlık kontrolüne gitmesini isteyebilir.

7-Avustralya Konsolosluğu vize mülakatı çok zorlayıcıdır!

Avustralya Konsolosluğu’na öğrenci vizesi başvurusu yapıldıktan sonra vize onayı öncesi öğrenciler vize memurları tarafından aranarak Türkçe mülakat yapmaktadırlar. Bu mülakat genellikle kısa ve öğrencinin gerçek niyetini anlamaya yöneliktir. Eğer öğrencinin niyeti Avustralya’da eğitim almak üzere geçici olarak kalmak ise ve de Türkiye’de eğitim ve iş geçmişi bunu kanıtlıyor ise vize mülakatı oldukça kolay geçer. Vize mülakatının ardından da vize online olarak gönderilir.

8- Avustralya’da eğitim alırken eşini yanında götürmek isteyen öğrenciler en az 50 hafta eğitim almalıdır!

Bu kural da 1 Temmuz öncesine kadar geçerliydi;  ancak 1 Temmuz vize değişiklikleriyle birlikte 1 yıldan kısa süreli olarak Avustralya’da eğitim alacak öğrenciler de eşlerini ve/veya çocuklarını yanlarında götürebilirler.

9- Avustralya’da İngilizce eğitimi alacak öğrenciler maksimum 50 hafta dil eğitimi alabilirler.

Yeni vize düzenlemeleriyle öğrenciler Avustralya’da istedikleri ve ihtiyaçları kadar İngilizce dil eğitimi alabilirler.

10-Avustralya’da üniversite eğitimi alırken öğrencinin ve eşinin part-time çalışma izni vardır!

Bu bilgi de kısmen yanlıştır. Öğrenci lisans eğitimi alırken kendisinin ve eşinin part-time, öğrenci master eğitimi alırken kendisinin part-time, eşinin full-time çalışma izni vardır.

Sydney Dil Okulları

Brisbane Dil Okulları

Avustralya'daki Diğer Dil Okulları

Melbourne Dil Okulları

Perth Dil Okulları

.