Amerika Öğrenci Vizesi

Amerika Birleşik Devletleri’nde öğrenim görmek isteyen öğrencilere farklı vizeler uygulanmaktadır. Amerika Öğrenci Vizesi hakkında bilmeniz gerekenler şu şekildedir.

Tam zamanlı bir öğrenciye F-1 ya da M-1vizesi verilir.

Eşine ve çocuklarına F-2 ya da M-2 vizesi verilir.

Değişim ziyaretçisine ise J-1 vizesi verilir.

Amerika’da bir eğitim programına kabul edildikten sonra ABD’ye giriş yapmanıza ve öğrenim görmenize olanak sağlayan vize başvurunuzu yapmanız gerekmektedir.

Bir kolej, üniversite ya da İngilizce dil okulu sizi tam zamanlı bir eğitim programına kabul ettikten sonra size I-20 diye bilinen bir belge gönderir. Siz de bu belge ile F-1 vizesine başvurabilirsiniz. Eğer değişim ziyaretçisi olarak geliyorsanız, size sponsor olan kuruluş ya da ABD Devlet kurumu DS-2019 formu gönderir. Siz de bu belge ile J-1 vizesine başvurabilirsiniz.

Öncelikle okulunuz ya da üniversiteniz size, göçmen olmayan öğrencilerin kaydı için ABD Göçmenlik ve Vatandaşlık Bürosu (USCIS) tarafından tanınan bir enstitüye kabul edildiğinizi onaylayan bir form gönderir (F-1vizesi için I-20 ya da J-1 vizesi için DS-2019. Bu formu okuyup imzalamanız gerekmektedir.

Sonrasında ise vize mülakatı için randevu almanız ve gerekli bazı harçları ödemeniz gerekmektedir. Yönetmelik gereği Öğrenci Vizeleri I-20 formundaki tarihten en fazla 120 gün öncesinden verilebilir. Ziyaretçi Değişim Vizeleri ise DS-2019 formundaki tarihten önceki herhangi bir tarihten itibaren verilebilir. Vizeye mümkün olan en erken sürede başvurmanızı tavsiye ederiz.

Vize başvurunuzdan önce SEVIS için 200USD ödemeniz gerekmektedir. Bu bedel Amerika Birleşik Devletleri’nde kaldığınız süre boyunca kayıtlarınızın saklandığı bilgisayar sistemi (SEVIS) için alınır. Bu bedeli uluslararası geçerli bir kredi kartı ile ödeyebilirsiniz. https://www.fmjfee.com/index.jhtml web sitesinden bu bedeli ödeyebilirsiniz. Bedeli ödediğinize dair ödeme dekontunun bir çıktısını almayı unutmayın. SEVIS bedelini vize mülakatınızdan en az 3 gün önce ödemeniz gerekir.

Ayrıca $160’lık bir vize başvuru ücretinin de online veya anlaşmalı bankalara ödenmesi gerekmektedir.

Amerika Öğrenci Vizesi Genel Başvuru Evrakları

  • En 6 Ay Geçerli Pasaport
  • 2 Adet Fotoğraf(Fotoğrafın boyutları 50 mm x 50 mm olmalıdır)
  • Kayıt Olunan Okuldan I-20 Belgesi
  • Online doldurulmuş ve  imzalanmış DS-160 Formu
  • Öğrenci Belgesi veya Diploma
  • CV
  • Çalışanlar için işyerinden izin belgesi
  • Sabıka Kaydı
  • Öğrenci Olmayanlardan Askerlik Belgesi
  • Gelir Belgeleri(Maaş bordrosu, emeklilik belgesi, şirket evrakları)
  • Banka Hesap Cüzdanı
  • 200$ SEVIS ücretinin ödendi Makbuzu

Önemli Not:

1: Bu belgelere ek olarak vizeyi güçlendirecek sertifikalar, referans mektupları ve tapuların eklenmesi tavsiye edilir.

2:Vize harcı online ödenecek olup, 160USD’dir.

3-Mümkünse ABD’ye seyahat etmeyi düşündüğünüz tarihten üç ay önce vize başvurunuzu yapınız. Bu size Büyükelçilikte oluşabilecek herhangi bir gecikme ya da reddedilme durumunda itiraz etmek için ek zaman kazandıracaktır.

Amerika Vize Mülakatı İçin İpuçları

  • Soruları net ve açık bir şekilde cevaplayın
  • Ciddi ve düzgün giyinin
  • Geri dönüş niyetinizi mantıklı sebeplere dayandırın.
  • Eğer dil eğitimi için gidiyorsanız, dilin size neden gerektiğini mümkünse belgelerle kanıtlayın.
  • Eğitim planlarınızın ayrıntılarını sunun. Eğitiminiz konusunda net ve hedefleriniz olduğunu açıklayın.
  • Sakin ve profesyonel olun
  • Yalan söylemeyin