Almanya Öğrenci Vizesi

Almanya Öğrenci Vizesi başvurusunda bulunurken temel olarak hangi belgelere ihtiyaç olduğu aşağıda sıralanmıştır. Ancak gerek duyulduğu takdirde ek belgeler istenilebileceğini göz önünde bulundurunuz.

Öğrenciler Almanya’ya iki tür vize başvurusunda bulunabilirler:

1-    90 Güne Kadar Kısa Süreli İkametler İçin

2-    90 Günden Uzun Süreli İkametler İçin Ulusal Vize

90 Güne Kadar Kısa Süreli İkametler İçin Vize Başvuru Belgeleri

1-    Vize Başvuru Formu (Real Eğitim sizin adınıza dolduracaktır)

2-    Eğitiminiz süresince geçerli olan pasaport

3-    3 orijinal vesikalık resim (en fazla 6 ay önce çekilmiş, rötuş yapılmamış, bilgisayardan basılmamış ve arka fonu açık renkli olmalı)

4-    Finansal durum belgeleri

* Siz ve/veya aileniz çalışıyorsa maaş bordroları, eğitim süresince iş yerinden izinli olduğunuza dair belge, sigortalı işe giriş bildirgesi
* Siz ve/veya aileniz kendi işyerine sahipse: Kuruluş gazetesi, ticaret sicil belgesi, vergi levhası, imza sirküleri (orijinalleri veya noter tasdikli örnekleri)
* Size ve/veya ailenize ait banka cüzdanları (Fotokopi + orijinaller)
* Tapular, araç ruhsatları (fotokopi)

5-    Halen öğrenci iseniz okulunuzdan öğrenci belgeniz, eğitiminize ara vererek gidecekseniz okuldan izin belgesi

6-    Eğer çalışıyorsanız ve işvereninizin izni varsa dönüşte aynı işyerinde çalışacağınızı teyit eden mektup

7-    Daha önce bir dil kursuna gitti iseniz devam kurs sertifikanız veya gittiğiniz kurstan alınacak mektup

8-     Almanya’da haftada en az 20 ders saati olan kurs kayıt belgesi (Real Eğitim tarafından temin edilecektir)

9-    Son okul/üniversite diploması veya okul/üniversite öğrenci belgesi ve Almanca tercümesi

10-  Anne ve babaya ait, muhtardan yeni alınmış ikametgâh senedi ve Almanca tercümesi Eğitim amaçlı vize başvuruları için başvuru anında yukarıda belirtilen belgelerin aslına ve her evraktan ikişer fotokopiye ihtiyacınız vardır. Müracaatınız hakkında karar verildikten sonra, pasaportunuz UPS kurye şirketi ile adresinize gönderilecektir.

11- Vize başvuru ücreti: 60 Euro

12- IADATA Hizmet Bedeli:20 Euro

Almanya Öğrenci Vizesi İçin Önemli Notlar:

1-Bütün Schengen vize başvuruları iDATA firmasının bürolarına yapılması gerekmektedir. Öncesinde

randevu alınmasına gerek yoktur ve başvuru sahipleri iDATA`ya şahsen başvurmak zorunda değiller.

Başvurularını Real Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı’na vekâlet vererek ibraz edebilirler. Vekâletname örneğini Real Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı ofislerinde bulabilirsiniz.

2-Gerekli görülmesi halinde Almanya Büyükelçiliği Vize Bölümü şahsen görüşmek üzere başvuru sahibini Vize Bölümüne çağırabilir. Almanya`nın Vize Bölümleri biyometrik kimlik belirleme (parmak izi) sistemine geçtikten sonra her 5 yılda bir şahsen başvuruda bulunulması gerekecektir.

3-Vizelerinizi teslim aldığınızda, lütfen vize pulu üzerindeki bilgilerinin doğruluğunu tetkik ediniz. Özellikle vize başlangıç ile bitiş tarihleri kontrol edilmeli ve vize süresi planlanan toplam kalış süresi ile karşılaştırılmalıdır.

4-Ayrıca adınız ve soyadınızın doğru yazılıp yazılmadığını da kontrol ediniz. Şayet vizeniz hatalı tanzim edilmiş ise, durumun vakit kaybedilmeden vize bölümüne bildirilmesi gerekmektedir. (Uyarı: ö, ü gibi sesli harfler oe, ue olarak yazılırlar. Örnek: Ömer – Oemer olarak yazılır)

5-Talep edilen vize süresinin yerine daha kısa süreli bir vize verilmiş ise, bunun
sebebinin genelde ibraz edilen seyahat sağlık sigortasının daha kısa bir
zaman için geçerli olmasından kaynaklandığını unutmayın.

Almanya’da 90 Günden Uzun Süreli İkametler İçin Vize Başvuru Belgeleri

Bu vize tipinde başvuru sahibi konsolosluğa şahsen başvuru yapmalıdır. Vize Bölümlerine başvuruda bulunmadan önce 444 8493 (444VIZE)  numaralı telefondan iDATA firmasından randevu alınması gerekmektedir.

  1. 2 adet vize başvuru formu ve 1 adet beyanname. 18 yaş altı öğrencilerin vize başvuru formu ve beyannamesi hem öğrenci hem de anne ve baba tarafından imzalanacaktır.
  2. En az 1 yıl geçerlilik süresi olan pasaportunuz ( varsa eski pasaportlarınız ve işlem görmüş sayfaların fotokopileri. Önemli Not: Eski pasaportunuz yoksa ve yeni çıkartılan pasaport hiçbir işlem görmemiş ise yetkili pasaport şubesinden “pasaport protokol belgesi” temin edilmesi gerekmektedir.
  3. Tüm Pasaportlarınızın işlem görmüş sayfalarının fotokopileri
  4. Son 6 ay içinde çekilmiş, 3 adet biyometrik fotoğraf
  5. Eğitim alacağınız eğitim kuruluşundan alınmış kabul mektubu, proforma fatura ve fotokopileri Real Eğitim tarafından temin edilecektir.
  6. Kurs ücreti ödendi ise makbuzu
  7. Konaklama bilgilerinizi içeren belge
  8. Halen öğrenciliğiniz devam ediyorsa öğrenci belgeniz ve Almanca tercümesi.
  9. Tatil dönemi dışında yurtdışına gidecekseniz okulunuzdan alınmış, eğitiminiz süresince izinli olduğunuzu gösteren mektup
  10. Öğrenciliğiniz devam etmiyorsa son diplomanızın fotokopisi ve Almanca tercümesi (tercüme, yeminli tercüman tarafından yapılmalıdır.
  11. Almanca öğrenmek için herhangi bir dil kursuna gittiyseniz aldığınız sertifikanın fotokopisi, sertifika almadıysanız kursa devam ettiğiniz tarihleri gösteren ve seviyenizi açıklayan bir mektup,
  12. Almanca dil öğreniminiz mesleki nedenlerden dolayı gerekiyorsa Almancaya tercüme edilmiş olarak aşağıdaki evraklar:
  13. *Almanca bilginizin mesleki gelişiminiz için gerekli olduğuna dair işveren yazısı eklemeniz gerekli olup, yazı hangi tarihte işe başladığınızı, hangi pozisyonda o şirkette çalıştığınızı ve aylık ne kadar maaş aldığınız bilgisini içermelidir.
  14. Almanya’da kalacağınız sürece geçerli olacak seyahat sigortası ve fotokopisi. En az 30.000 Euro teminatlı ve tüm Schengen ülkelerinde geçerli yurtdışı sağlık sigortası. Belli durumlar için muafiyeti olan veya teminatı sınırlayabilecek veya katılım payını yükselten sağlıkla ilgili bazı şartlar öne süren sigorta poliçeleri kabul edilmemektedir.
  15. Gidiş-dönüş uçak bileti rezervasyonu
  16. Çalışanlar için: son 3 aya ait maaş bordronuz, işyerinizden izinli olduğunuzu ve döndüğünüzde işinize devam edebileceğinizi gösterir mektup (İşyerinize ait Ticaret Odası faaliyet belgesi, vergi levhası, imza sirküleri, kuruluş gazetesi eklenecektir.)
  17. Şirket sahipleri için Vergi Levhası, İmza Sirküleri, Ticaret Sicil Gazetesi
  18. Varsa devam ettiğiniz özel Almanca kurs sertifikaları, sertifika almadıysanız kursa devam ettiğiniz tarihleri gösteren ve seviyenizi açıklayan bir mektup
  19. CV
  20. Evli iseniz evlenme cüzdanınız
  21. 18 yaşın altındaki öğrenciler için anne ve babadan alınmış, noter onaylı muvafakatname ve fotokopisi
  22. Askerlik terhis / tecil belgesi
  23. Nüfus Müdürlüğünden alınacak tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
  24. (Anne, baba, tüm kardeşlerin ve varsa tüm çocukların ismen belirtilmiş olduğu.)
  25. Sabıka Kaydı
  26. Varsa gayrimenkullere ait tapular, araba ruhsatı ve kira gelirini gösteren belgeler
  27. Almanya’da bulunan 1. dereceden akrabalarınız varsa, o ülkedeki yasal durumlarını gösteren pasaportlarının ve iş/eğitim durumlarını gösteren belgelerin fotokopisi
  28. Niyet mektubu( Bu eğitimi neden aldığınızı, kariyer hedeflerinizi ve de daha önceki eğitimlerinizle bağlantısını belirtmeniz tavsiye edilir.)
  29. Almanya’da geçiminizi nasıl sağladığınızı gösteren belgeler;
  1. 1-Bloke hesap formları ;
    Almanya’da bloke edilmiş bir banka hesabının açılması. Almanya’da kalmak istenilen süreye ait ay sayısı yürürlükteki BaföG-meblağı olan 659 EURO ile çarpılır ve hesaba yatırılır. Bir öğrenim yılı için gerekli olan meblağ ;
    (Deutsche Bank ya da İş Bankası önerilir.)2-Anne yada Babanın garantör olduğuna dair noterden onaylı taahhütname,ebeveynlerin geçim masraflarını, BaföG-meblağı (şu ara yaklaşık 659 Euro / ay toplam 7.908 Euro / yıl) esas alınarak karşılayacağına dair yazılı (tercüme edilmiş) bir taahhütname ve taahhüdün yerine getirilebileceğini gösteren belgeler (maaş bordrosu, vergi tahsilat kararı, son 6 aya ait banka dekontları, bankaya yatırılmış para, vs.). Tam burslu kişilerden masrafların karşılanmasına ilişkin belge istenmemektedir.3-Garantör Belgesi (Verpflichtungserklärung)
    Almanya’da ikamet eden bir kişiden destek alırsanız yabancılar dairesinden (Ausländerbehörde) bir garanti belgesi (Verpflichtungserklärung) temin edilebilir. Doldurduktan sonra size gönderilmesini gerekmektedir.(Belgede ki tarih kısmına sizin oraya gideceğiniz tarihten sonra Zum Studium şeklinde yazdırın,öğrenim hayatınız boyunca demek oluyor..Yani örneğin 10.09.2013 Zum Studium.)-Bu 3’ünden sadece 1’ini yapabilirsiniz.

Vize harcı:60 Euro’dur.

IADATA Koordinasyon Bedeli: 20 EUR. (KDV Dahil)

Önemli Not:

Yüksek örgenime hazırlanmak üzere bir dil kursuna katılacaklardan, ilaveten;

– Bir üniversiteye bağlı veya üniversite dışındaki özel dil kursuna ait en az haftada 18 saat dersin görüldüğünü gösteren Dil Kursu Kayıt ve Para Yatırıldı makbuzu.
(İlk başta en az 2 ya da 3 aylık kur ücretini yatırabilirsiniz.)

-Dil kursu sona erdiğinde Almanya’da hemen yüksek öğrenime başlamak istiyorsanız, baştan itibaren üniversite öğrenci adayı vizesine müracaat etmeniz gerekmektedir.